top of page
  • Foto van schrijverevy435

Vijf op een rij: Een blik in het leven van Brett Oppeel, grafisch ontwerper


We zijn nog volop in de eerste maand van dit nieuwe jaar en daarmee vond ik het tijd om iemand waarmee ik nauw samenwerkte in 2020 eens in de picture te zetten. Brett is een grafisch ontwerper uit Deinze die ik ken als iemand die met een klare kijk en no-nonsens aanpak ondernemers helpt hun merkidentiteit op te bouwen van 0. Ik laat hem graag zelf vertellen over zijn grootste drijfveren, ervaringen en uitdagingen tijdens zijn eerste jaar als zelfstandig ondernemer.


Waarom ben jij gestart als zelfstandig grafisch ontwerper?


Na enkele jaren gewerkt te hebben in een grafisch- en communicatiebureau, voelde ik in 2019 dat ik meer wou halen uit mijn professionele carrière. Het was voor mij duidelijk dat wat ik aan het doen was mij geen voldoening en energie meer gaf. Dus ik besloot om eerst een periode in te lassen waarin ik veel aan zelfreflectie en bewustwording heb gedaan rond mijn eigen drijfveren, patronen en talenten. Die periode was enorm waardevol voor mij want ik leerde veel over mijzelf en mijn missie in het leven; zelf een zaak uitbouwen waarmee ik starters, zelfstandigen en ondernemers kan helpen met hun merk in de wereld te zetten dankzij mijn branding skills.


Wat was je voornaamste les tijdens het afgelopen jaar?


Grafisch ontwerp is mijn passie, maar natuurlijk komt er meer bij kijken dan enkel ontwerpen. Ik heb geleerd om mijzelf professioneel te presenteren aan klanten en hoe ik hun specifieke noden kan raken vanuit mijn missie. Ik startte destijds met een klein klantenbestand, echter ben ik erin geslaagd om dit uit te bouwen tijdens een niet zo gemakkelijk jaar. De opportuniteiten op vlak van netwerken waren nihil, dus het vergde creativiteit en veerkracht om mijn zaak op te bouwen. Gedurende dat jaar leerde ik ook mijzelf nog beter kennen en ben ik vooral gegroeid in mezelf te tonen en te geloven in mijn talenten als grafisch ontwerper.


Hoe kan je naast je drukke ondernemersbestaan het best ontspannen?


Ik ga dagelijks wandelen met mijn hond om eens te ontsnappen aan mijn computerscherm. Op dat moment slaag ik erin om de knop even uit te zetten en mijn gedachten te laten afdwalen. Daar haal ik nadien zeer veel energie uit. Dat is net zo bij het fietsen, wat ik ook regelmatig probeer te doen. Hoewel ik toch wel probeer om tijd voor mezelf in te lassen, is het nog een valkuil. In mijn job ben ik steeds beschikbaar en een betere indeling van work life balance is nog een werkpuntje voor de toekomst.


Waar ben je het meest fier op?


Ik ben vooral fier als ik de reacties van mijn klanten hoor waarvoor ik een project afwerkte. Als zij tevreden zijn over mijn werk en het resultaat, dan maakt mij dat oprecht gelukkig. Dat zegt natuurlijk wel iets over mijn persoonlijke waarden, namelijk dat ik veel waarde hecht aan 'van betekenis zijn' voor mensen. Een eigen bedrijf opstarten is elke dag hard werken, maar de voldoening, het feit dat ik mezelf echt leer kennen en aan iets bouwen op lange termijn is voor mij onbetaalbaar. Ik ontmoet elke dag inspirerende mensen die me doen beseffen dat ik toch wel een boeiende job heb.


Welke tip(s) zou jij geven aan mensen die willen starten als zelfstandige?


Het ondernemerschap is heel mooi en leuk, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee. Daarom is het zeer belangrijk dat je je goed voorbereidt en dus niet zomaar in het wilde weg springt. Laat je begeleiden door een starterscoach bij de opmaak van je business- en financieel plan. Coachtree bijvoorbeeld begeleidt je via een persoonlijke aanpak op maat naar meer inzicht in jezelf en je intenties voor de toekomst als ondernemer en legt samen met jou de fundamenten vast van je bedrijf zodat je een leidraad hebt voor de eerste jaren. Dat spaart je heel wat slapeloze nachten en geeft je een enorme houvast.


Dankjewel voor dit mooie interview en veel succes en voldoening het komende jaar!Comments


bottom of page