top of page
  • Foto van schrijverevy435

"Stijl leidinggevenden speelt belangrijke rol in het voorkomen van een burn-out."​De titel van een artikel dat ik deze week zag passeren. En ik was niet alleen die erdoor getriggerd werd. De link naar het volledige artikel vind je hier:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/02/20/maar-een-op-drie-leidinggevenden-heeft-stijl-die-burn-out-helpt/

Mogelijks interesseert jou dit ook, maar ik geef je graag mijn visie over dit artikel vanuit mijn eigen ervaring en kennis. Ik heb een lange werkervaring gehad als rechterhand van een KMO-bedrijfsleider. Een job naar mijn hart in een groeiende organisatie waar ik de kans kreeg om mezelf te ontplooien. Toch ben ik mezelf daar meermaals tegengekomen. Ik botste op muren bij mezelf én mijn aanvankelijk enthousiasme werd uiteindelijk ingedijkt door de autoritaire stijl van leidinggeven.


Mijn geluk is dat ik van nature over veel veerkracht beschik. Da's dan ook mijn valkuil, want daardoor zag ik te laat in dat ik ver over mijn eigen grenzen was gegaan. Tot een burn-out is het niet gekomen, wel heeft die langdurige periode van chronische stress gezorgd voor tal van lichamelijke klachten. Een nierbekkenontsteking bijvoorbeeld, verre van gezond dus.


Lang verhaal kort, na 5 jaar gaf ik uiteindelijk mijn ontslag. Op dat moment had ik honger naar kennis. Ik ben nieuwsgierig en wilde echt wel weten hoe ik het zover had kunnen laten komen. Dus ik volgde een professionele coachopleiding en nadien een verdiepingstraject rond stress & burn-out. Die opleiding veranderde mijn denken, voelen en ZIJN. Nu, de theoretische denkkaders waren voor mij nog niet voldoende, ik wilde het ook ervaren. Dus ik volgde afwisselend therapie, coaching en lichaamswerk.


Een cadeautje puur voor mezelf waar ik vandaag nog de vruchten van pluk. Als mens in het algemeen, maar ook in mijn rollen als partner, mama, zaakvoerder van Coachtree én in mijn missie als coach naar andere ondernemers en bedrijfsleiders.


Ik zal nooit beweren dat het volledig de "schuld" is van de bedrijfsleider of leidinggevende als werknemers in een burn-out gaan. Het is echt veel complexer dan dat. Wel ben ik ervan overtuigd dat je het met een ondersteunende, coachende leiderschapsstijl verder zal brengen op vlak van motivatie, betrokkenheid en werkgeluk bij je medewerkers dan als je van het autoritaire type bent. Je rol als leidinggevende is wat mij betreft andere leiders creëren door hen te inspireren en door zelfbewust in het leven te staan. Zo kan je ook een veilige context te creëren waarin medewerkers zich veilig voelen om zaken te delen. Dit zal enkel de groei van jouw bedrijf bevorderen.


En ben je als ondernemer alleen in je bedrijf? Dan ook zal de kaart van de persoonlijke groei je redmiddel zijn om in alle omstandigheden stand te houden met je bedrijf. Kennis en inzicht van je eigen patronen, waarden, talenten, kwetsbaarheden, zielsverlangens, ... bieden een houvast op de lange termijn. Jezelf benaderen vanuit een holistische invalshoek, love it, zal je veel AHA-momenten opleveren.

In tijden waarin er weinig zekerheden zijn, kun je maar beter zeker zijn van jezelf, niet?


Wil je hier graag over in gesprek gaan? Boek dan jouw kennismaking via www.coachtree.be/contact.

Ik inspireer jou graag verder om te groeien , persoonlijk en met je bedrijf naar een volgend niveau.


Enthousiaste groeten,

Evy

Comments


bottom of page