top of page
  • Foto van schrijverevy435

Om stilstand te voorkomen, moet je regelmatig even durven stilstaan.

Eén van de grondbeginselen van de Chinese levensfilosofie is dat periodes van inspanning en ontspanning elkaar dienen af te wisselen. Want alleen dan ben je als mens in balans. Het is daarom belangrijk om na een periode zoals de zomer waarbij mannelijke yang energie overheerst over te schakelen op yin energie, de vrouwelijke tegenpool van yang energie.Typische yin woorden zijn: binnen, rust, voelen, donker, zacht en langzaam. Een hele verademing als je het mij vraagt. Onmisbaar de dag van vandaag. Zeker als je ondernemer bent. Het gros van mijn klanten bestaat uit ondernemers en zaakvoerders van KMO’s uit de bouwsector. Een sector waar het ene project na het andere wordt uitgevoerd en er dus weinig tijd is om stil te staan.


Althans zo lijkt dat. Ik merk dat die ondernemers dan ook vaak uitblinken in discipline, wilskracht, daadkracht en leven volgens hun ratio. Dat is ook wat de meesten geleerd/gezien hebben in hun opvoeding.

In de weerstand ligt de groei


Ik voel ook in eerste instantie een weerstand bij hen als ik woorden laat vallen als stilstand, vertragen, reflecteren, ontspannen, rust. En laat nu net dat waar er het meeste weerstand op zit, datgene zijn wat je op dat moment nodig hebt en je het verst zal vooruit helpen op de lange termijn.


Ik zeg altijd, tijd voor jezelf heb je niet. Dat maak je. En daar wringt er een schoentje. Door de snelle maatschappij vergeten we soms om tijd te nemen voor reflectie en kritisch denken over wat we nu écht belangrijk vinden. We maken beslissingen vanuit wat we dénken dat goed en sociaal aanvaard is, of vanuit verwachtingen van anderen. Hierdoor verliezen we een stukje eigenheid omdat we vergeten te vragen aan onszelf: hoe wil ik hierin staan? Organisaties zijn zichzelf wat verloren in de focus op groei en omzet. Maar is dat nog het enige wat mensen zoeken in het leven?

Naar mijn mening niet. De visie die ik uitdraag met mijn bedrijf Coachtree is dat het als ondernemer in elke situatie jouw eerste prioriteit is om aan maximale zelfzorg te doen. Al de rest vloeit daaruit voort. De ondernemer die goed zorg draagt voor zichzelf, kan dagelijks de juiste beslissingen maken. Daadkracht en focus groeien vanuit energie. Succesvol ondernemen staat of valt met de energie en de gezondheid van de ondernemer.


Voor mij bestaat gezondheid uit 5 pijlers; fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. Elke pijler krijgt een plaats tijdens een coachingtraject en vraagt dus om te vertragen. Bij mij komen ondernemers even naar adem happen, een adempauze inlassen. En dat zorgt ervoor dat ze nét meer voor elkaar krijgen. Pauzeren herstelt de aandacht en motivatie, verbetert prestaties, bevordert creativiteit, maakt ons meer efficiënt, is goed voor ons geheugen, houdt ons emotioneel stabiel, vermindert burn-out, verlaagt bloeddruk en hartslag en maakt ons gelukkiger.


Stilstaan en reflecteren heeft dus heel wat voordelen:

  • Je weet wat goed voor je is en maakt meer weloverwogen beslissingen

  • Je voelt je energiek en krachtig

  • Je ontdekt hoe en wanneer je tot ontspanning moet komen om daarmee betere resultaten te bereiken

  • Je ervaart meer rust in je hoofd en voldoening ondanks de drukte

  • Je ervaart in jezelf meer rust, dat doorwerkt in je relaties, privé en zakelijk.

Wil je welbewuste beslissingen maken die impact hebben dan doe je er goed aan om te vertragen en stil te staan. Elke keer dat je dit bewust doet, train je dat deel van je brein dat je verder brengt de juiste richting op.


Wil je hier meer over weten?

Je kan alvast mijn gratis E-book “de mythe van de onvermoeibare ondernemer” downloaden via mijn website www.coachtree.be


Heb ik jou met deze blog getriggerd of overtuigd van de kracht van stilstaan? Reik dan zeker uit naar mij om te zien of ik in de toekomst voor jou specifiek iets kan betekenen.


Veel liefs,

Evy

Comentários


bottom of page