top of page
  • Foto van schrijverevy435

Life begins at the end of your comfortzone.

Maar wat als je zelfstandig bent en jezelf rust gunnen en vertragen volledig buiten jouw comfortzone liggen? Tips en tricks van een business/lifecoach om te leren loslaten.Leren loslaten is naar mijn bescheiden mening een belangrijke vaardigheid die je nodig hebt als zelfstandige om te evolueren naar een echte ondernemer. Meer zelfs, loslaten en durven uitbesteden zijn een MUST als je wilt groeien met je bedrijf. Wanneer je start met je bedrijf, draag je veel petjes. Na een tijdje geraak je gewend aan het ritme en het feit dat je zowat alles zelf doet. Je weet ook vaak van alles tot in het kleinste detail hoe het ervoor staat. Het is voor velen dan ook een uitdaging om zich op een bepaald moment bewust te worden van het feit dat het tijd is om bepaalde zaken los te laten, simpelweg omdat het boven hun hoofd uitgroeit.

Dit lijkt op het eerste gezicht een luxeprobleem, want het is toch fantastisch dat je zaak het zo goed doet dat je niet meer alles zelf kan doen? Het is echter wel een cruciaal moment die mits de juiste beslissingen en mindset een boost of terugval kan betekenen voor jouw zaak. Een scenario dat vaak voorvalt, is dat de zaakvoerder niet aan introspectie doet, bijgevolg niet kan of wil loslaten en dus maar blijft roeien met de riemen die hij heeft. Lees: harder werken ipv slimmer werken. Ik hoef je niet te vertellen dat dit niet de meest optimale oplossing is. Niet voor de zaak en al zeker niet voor de gezondheid van de zaakvoerder op de langere termijn.


Jezelf wegcijferen ten koste van je zaak is de weg naar chronische stress, overprikkeling en oververmoeidheid. Alles in ons leven heeft een bepaald prikkelniveau. Daarin onderscheiden we de comfortzone – stretch/groei-zone – overloadzone – survivalzone. Die laatste wil je sowieso vermijden want hier kan je niet meer productief werken en denken. De overloadzone geeft aan dat het teveel aan het worden is. Daar ga je in het rood en slaat positieve stress om in overmatige spanning. Vaak herken je dit aan je lichaam dat signalen geeft als spanningshoofdpijn, nekklachten, hyperventilatie, insomnia, maagklachten, etc…


De positieve stresszone of stretchzone is ook niet dermate comfortabel, maar het is er wel leuk en spannend. Het is fysiek merkbaar dat er spanning is. Denk maar eens aan de ontmoeting met je eerste liefde. In deze zone leer je iets nieuws en boek je successen. Anderzijds is leren om hulp vragen als je dat niet gewoon bent of naar jezelf kijken in een situatie en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen aandeel ook een vorm van jezelf stretchen. Men zegt wel eens “Life begins at the end of your comfortzone”. Wel dit is daar dus ook een mooi voorbeeld van. Dat had je wellicht niet verwacht? 😊Hoe leer je nu afstand nemen en loslaten met een goed gevoel? Ik geef je graag een aantal inzichten en tips om mee aan de slag te gaan.


1. Maak telkens de evenwichtsoefening: als ik dit zelf doe, hoeveel vraagt dit van mij? Wat brengt het mij op als ik het uit handen geef?

2. Zet af en toe een stapje achteruit en overschouw de situatie. Hoe komt het dat ik mijn to do-list alweer niet afgewerkt krijg? Gaat het om timing, heb ik de skills niet of speelt er iets anders? Zo kan je gerichter naar oplossingen gaan zoeken.

3. Durf tijd nemen om stil te staan en te vertragen. Een rustig brein kan helderder denken en dan komen de ideeën en inzichten vaak vanzelf. Selfcare is power!

4. Neem een coach onder de arm die je ondersteunt in jouw zoektocht naar een betere en voor jou werkbare worklife balans en jou doet reflecteren over jezelf. Zo krijg je inzicht in je sterktes, maar ook in je zwaktes en kan jij floreren waar je goed in bent en voor de andere zaken de gepaste mensen zoeken.

5. Alleen ga je snel, met een coach/klankbord ga je verder.


En nogmaals, het is oké om jezelf wat minder druk op te leggen en wat meer te luisteren naar je innerlijke stem. Hoge druk en overmatige stress zijn geen statussymbool meer de dag van vandaag of het zou toch niet mogen. De ondernemer die ook voor zichzelf zorgt, voelt zich goed in z’n vel en kan bijgevolg de juiste beslissingen nemen.


Is dit herkenbaar voor jou en wil je graag leren om los te laten? Dan is dit jouw kans! Boek een vrijblijvende kennismaking met mij en we zien of ik jou kan verder ondersteunen in jouw zoektocht naar een betere en werkbare worklife balance!

Comments


bottom of page