top of page
  • Foto van schrijverevy435

Klankbordgesprek met Simon van Grondwerken Eggermont

Coachtree versterkt ondernemers in hun ondernemerschap door hen (opnieuw) te verbinden met het groter geheel. Als klankbord luister ik naar hun grootste uitdagingen, als coach hou ik hen een spiegel voor met als resultaat inzicht, overzicht en evenwicht.

Elke maand ga ik in gesprek met een inspirerende collega ondernemer waarbij het persoonlijk ondernemersparcours wordt besproken door een aantal beslissende gebeurtenissen die de ondernemer hebben gemaakt tot wie hij/zij nu is. Mensen kopen nu eenmaal van mensen, dus vind ik het als ondernemerscoach belangrijk om persoonlijke en business uitdagingen van ondernemers en bedrijfsleiders bespreekbaar te maken.

Openheid. Echte gesprekken. Menselijkheid. Dat zijn de ingrediënten die garant staan voor een heerlijk gesprek waarbij je de mens achter de ondernemer beter leert kennen.


Vorige week interviewde ik Simon Eggermont, zaakvoerder van het gelijknamige grondwerkbedrijf uit Deinze en sinds vorig jaar ook van het recyclagebedrijf RE: EGGERMONT. Ik ging bij hem langs op de site in de Filliersdreef voor een bevlogen gesprek…


Over uw eigen weg zoeken


Simon is een levend voorbeeld dat leeftijd geen rol speelt bij het ondernemen. Hij kon al met kranen overweg sinds zijn 14de en maakte van zijn passie zijn beroep. “Ondernemen is voor mij durven springen en geen schrik hebben om eens op uw bek te gaan,” gaat Simon van start. “Ik doe dag in dag uit mijn eigen ding. Voor mij voelt het dan ook niet als werken aan, het is echt mijn passie. Ik heb mij dan ook van in het begin gesmeten voor mijn zaak omdat dit is wat ik wil doen.”


“Ondertussen telt het bedrijf 25 medewerkers en zijn mijn ouders ook in de zaak gekomen om mij bij te staan. Dat betekent een grote steun voor mij, net als mijn rechterhand Thomas. Wij hebben elk ons takenpakket en tegelijk zijn we elkaars klankbord. Op een slechte dag vloek ik ook wel eens, maar dan ventileer ik eens bij Thomas en dan is dat zo opgelost,"lacht Simon.

"Wat ik op jonge leeftijd wel geleerd heb is relativeren en voor mij is de gradatie van een probleem anders dan bij de meeste mensen," vertelt Simon. Dit komt omdat ik 5 jaar geleden mijn broer verloren ben. Dat jaar ben ik gesprongen omdat ik voelde dat ik niks te verliezen had. Want zoals ik vertel, mijn zaak is mijn passie, maar als ik morgen mijn broer kan terughalen, dan is mijn keuze snel gemaakt.”


Ondernemen is elkaar gunnen en geven


“Het bedrijf is er natuurlijk ook niet vanzelf gekomen. Ikzelf heb niet stilgezeten en samen met mijn team hebben we Eggermont uitgebouwd tot wat het vandaag is. Ik ga geen investering uit de weg om te kunnen groeien. Onze klanten bestaan zowel uit particulieren als grote bedrijven. En ik geef toe, als we een mooi project binnenhalen loop ik een paar dagen op wolkjes. Het tegendeel is ook waar, als we een mooi project verliezen dan kan ik daar echt enkele dagen ambetant van lopen."


"Maar voor mij is ondernemen elkaar gunnen en geven. Ik vind het menselijke aspect heel belangrijk. Ik kan dan ook oprecht zeggen dat ik respect heb voor iedereen en ook met iedereen door één en dezelfde deur kan."


"Het bedrijf is gelegen in Deinze en ik ben ook geboren en getogen in Deinze. Ik ben een echte Deinzenaar in hart en nieren en hou echt van dat lokale aspect. Vorig jaar deden we een uitbreiding met de oprichting van ons eigen recyclagebedrijf. Want duurzaamheid is een begrip waar je in het ondernemerschap niet langer omheen kan. Bovendien is dit de perfecte aanvulling op het grondwerkbedrijf en helpt dit mee aan onze lokale verankering. Dit is zowel toegankelijk voor particulieren als bedrijven. Naast recyclage doen we bij RE:EGGERMONT ook verhuur van containers.”


Balans vinden


“Sinds een tijdje heb ik een vriendin waarmee ik ook verder een toekomst aan het uitbouwen ben. Zij is zelf ook zelfstandig en we begrijpen elkaar. Toch kan ik mij ergeren als er in mijn privé teveel over werk gepraat wordt. Ik wil vooral privé en werk gescheiden houden. Als we ’s zondags bij mijn ouders op bezoek gaan dan ga ik echt niet over de zaak praten.”


“Zo nu en dan moet je ook kunnen loslaten en eens je gedachten op iets anders zetten. Voor corona kon ik enorm genieten van etentjes en pikte ik graag een feestje mee. Dat mis ik wel enorm nu. Mijn vriendenkring bestaat ook voornamelijk uit ondernemers. Bij hen heb ik echt het gevoel dat we mekaar steunen en begrijpen. Daar haal ik veel energie uit. Ook zeg ik altijd “in’t leven is het niet altijd wat je kent, maar vooral wie je kent.” Ik heb echt al mooie deals en projecten binnengehaald tussen pot en pint. Mens zijn met de mens, in dialoog gaan, aanspreekbaar zijn, allemaal zaken die voor mij al vaak het verschil maakten.”


Ondernemen doet je groeien als mens


“Wat ik zeer moeilijk vind sinds de groei van ons bedrijf is dat ik me vaak moet bewust worden van het feit dat ik baas ben. Hoe zeer ik ook graag one of the guys ben, dat ben ik eigenlijk niet. Ik ben diegene die sterk moet staan en de leiding moet nemen als er zaken fout gaan. Dat heb ik echt moeten leren en daar wil ik nog verder in groeien. Ook daarom zie ik het nut van een klankbord, want ook ik heb af en toe onzekerheden die ik graag eens deel. Ondernemen is ontdekken en gaandeweg groeien in je rol als baas.”


“Waar ik het minder moeilijk mee heb is het feit dat ik eigenlijk nooit meer zelf in een kraan zit. Hoe gek ik ook ben op al die machines, ik heb er geen probleem mee om dagelijks achter mijn bureau te zitten. Ik heb daar vrede mee en ik vertrouw de mensen. Ik vind toegankelijkheid op de werkvloer belangrijk en mijn deur staat altijd open voor vragen of ze kunnen mij telefonisch bereiken. We hebben ook een what’s app groep waarin de mensen vanuit verschillende werven met elkaar kunnen communiceren. “


Simon wordt gebeld. “Ok, ik ga hier moeten afronden want ik heb nog een afspraak in Gent. Wow, de tijd gaat snel als je begint te praten over je persoonlijke en zakelijke uitdagingen.” Lacht Simon.


Dankjewel voor dit enthousiaste gesprek en veel succes in de toekomst in alles wat je onderneemt.Bình luận


bottom of page