top of page
  • Foto van schrijverevy435

Hoe blijf ik mijn energie behouden als ondernemer?
‘Burn brightly without burning out’ Dat is toch wat we allemaal willen!


Stel je voor dat je na je werk in je bedrijf en al je andere verplichtingen nog energie over had. Dat je een ‘uitknop’ had in je hoofd, waarmee je piekergedachten kon stoppen. Dat je niet het gevoel hebt dat je constant moet blijven doorgaan. Hoe zou je leven er dan uitzien? Hoe zou je gedrag veranderen naar de belangrijkste mensen in je leven? Welke impact zou dat hebben op je bedrijf?Je zou geduldiger in het leven staan. Je zou beter slapen. Je zou in staat zijn om veerkrachtiger om te gaan met tegenslagen, privé of in je bedrijf. Je zou bovenal gelukkiger en vitaler zijn!


De laatste weken kreeg ik maar liefst 5 keer de vraag van ondernemers uit verschillende sectoren; “Hoe blijf ik in godsnaam mijn energie behouden?” Ok, je zou kunnen stellen dat mijn missie om ondernemers te laten floreren in plaats van gewoon functioneren daar wel voor iets tussen zit. Die eeuwige zoektocht naar balans in het ondernemerschap is dan ook de reden dat ik mij van in het begin gericht heb op ondernemers en zelfstandigen. Want hoe combineer je in godsnaam je eigen bedrijf, je gezin en je eigen gezondheid? Om nog maar te zwijgen over je emoties, je gedachten, onzichtbare omgevingsfactoren zoals Corona, je gevoelens, …


En daar wringt er vaak een schoentje of meerdere. Ik zeg het vaak meteen in een gesprek, je bent ondernemer en dus vooral een mens en geen machine! Dus beste ondernemer, jij bent het waard om in jouw eigen gezondheid en welzijn te investeren!Business coaching is een investering die loont!Bij business coaching denk je meteen aan je bedrijf, maar je vergeet een belangrijke factor, JIJZELF. Goede business coaching begint met inzicht in jouw denken, energie en emoties. Daarna pas bekijken we elk onderdeel van jouw business proces.


Ervaring als persoonlijke rechterhand van een CEO heeft mij geleerd dat het geen zin heeft om meteen in te zoomen op het bedrijf, als jouw energie en emotie het niet toelaten. Dus first things first! Ik start met jouw analyse, met jouw strategie.


Tijdens 1 op 1 coaching ga ik dieper in op jouw gedrag, emoties, denkpatronen, persoonlijkheid, beweging, voeding, … Want wist je dat je jezelf toont in werkelijk alles? Jouw woordkeuze, jouw lichaamstaal, jouw dagelijkse gewoonten zijn een vat vol informatie. Gun jezelf dus die spiegel om de kwaliteit van je dagelijkse gedrag te analyseren. Het brengt je zoveel waardevolle inzichten over jezelf en cadeautjes die je kan meenemen voor de rest van je leven zodat jij opnieuw kan schitteren in al jouw kleuren. Bovendien plukken jouw bedrijf en andere mensen uit jouw omgeving daar ook de vruchten van. Er zijn alleen maar winnaars!


Ondertussen hebben er reeds 22 ondernemers een coaching traject bij Coachtree

afgewerkt. Voorlopig merk ik dat ik ondernemers aantrek uit verschillende sectoren. Op zich niks bizar, mijn eerste werkervaring was in de banksector en daar heb ik vooral ingezien dat het een kunst is om mensen te zien en te horen. Daarin durf ik zeggen dat mijn toegevoegde waarde ligt voor jou. Voor mij is niks te zot, iedereen mag gewoon ZIJN. Oordelen, meningen en adviezen laat ik achterwege.


Wel ga ik op den duur jouw verhaal doorbreken. Elke mens heeft verhalen die hij zichzelf heeft aangeleerd doorheen de tijd. Sommige van die verhalen kosten jou echt energie, tijd en geld dus. Weg ermee! Over verhalen gesproken, ik ben taalkundige van opleiding. Sinoloog eigenlijk. Vaak heb ik dat diploma vervloekt, wat moest ik daarmee? In coaching komt het perfect van pas, want een nieuwe taal leren heeft ervoor gezorgd dat mijn brein nieuwe verbindingen heeft gelegd waardoor ik met gemak verbanden leg en mijn vinger kan leggen op wat jij niet ziet of zegt.De grootste doorbraak die ik jou ga doen ervaren is dus niet zozeer op vlak van jouw ondernemersvaardigheden, maar wel op vlak van jouw leiderschapsvaardigheden. Hoe sta jij op dit moment in je ondernemerschap? Als LIJDER of LEIDER? Zaakvoerder is een mooie term, maar is meer dan een BTW-nummer en bedrijfsnaam. Dus is het nodig dat je die term een extra schwung geeft door zelfleiderschap te nemen in jouw ondernemerschap.Zelfleiderschap als energiegeverZelfleiderschap is de mate waarin je jezelf kan blijven motiveren en uitdagen door je eigen richting te bepalen en te volgen, no matter what. Wie zelfleiderschap neemt volgt de kudde niet, maar doet zijn eigen ding en verdient daar mooi geld mee.


Het vraagt bewustwording bij je eigen triggers en alarmknoppen. Het vraagt eerlijk zijn met jezelf en kennis van je waarden en talenten. Het vraagt om jezelf serieus te nemen als je merkt dat je concentratie achteruitgaat, je slecht slaapt of je werk niet kunt loslaten.


Daarom leer ik mijn klanten in een coachingtraject in eerste instantie het belang van zelfleiderschap. Als ondernemer heb je sowieso voldoende expertise en ontbreekt het je zeker niet aan drive en goesting om dagelijks het beste van jezelf te geven. Maar niemand houdt dat vol, ook jij niet, beste ondernemer. Bovendien zal je nooit goede leiding kunnen nemen over medewerkers als je geen leiding neemt over jezelf.


Een ondernemer die werkt aan zijn zelfleiderschap onderneemt volgens zijn waarden en zijn een voedingsbodem voor anderen. Bovendien voelt die zich mentaal en fysiek als een vis in het water Ze gaan niet uitgeblust naar huis, genieten enorm van de quality time met hun gezin, voelen zich niet schuldig als ze een dag niet werken en ervaren de kracht van een bloeiende gezondheid en een bloeiend bedrijf.


Niks voor niks natuurlijk. Coaching vraagt vertrouwen, toewijding, tijd en ruimte maken voor jezelf. Zonder die factoren kan je jouw lichaam en geest niet voeden met goede energie. Dus het is zeker intens, maar het is het mooiste cadeau voor jezelf liefste mens, ondernemer.


Vanaf heden heb ik opnieuw plaats vrij om 3 nieuwe ondernemers te verwelkomen in mijn coaching praktijk. Laat ons eerst eens vrijblijvend kennismaken om te zien of de klik goed zit en als dat zo is dan ben ik gedurende minstens 4 maanden jouw klankbord in goeie en kwade dagen.


Tot binnenkort!


evy@coachtreebe

0468/14.94.44


Hozzászólások


bottom of page