top of page
  • Foto van schrijverevy435

Het gaat om wie je bent, niet om wat je doet.Een eigen zaak houdt gevaren in. Eén daarvan is jezelf verliezen in alles wat je doet. Je gaat, gaat en gaat en kijkt nooit achterom. Dan schuilt het gevaar om de hoek dat je te ver over je grenzen bent gegaan. Om het half jaar eens alles op een rijtje zetten is volgens mij dan ook geen overbodige luxe. Nadenken op vlak van werk, leven en de balans tussen beide zorgt ervoor dat je jezelf niet verliest.


Durf stilstaan


Ik vind dat je als ondernemer moet durven stoppen, evalueren, bijsturen om nadien weer vooruit te kunnen gaan. Vaak zelfs sneller dan voorheen. Dat is zelfzorg pur sang! En dat is wat ik met Coachtree wil betekenen voor ondernemers. Zowel voor solopreneurs als zaakvoerders van KMO’s.


Tijdens mijn jeugd in een gezin van tuinbouwers en later, toen ik werkte als Management Assistant in een KMO hoorde ik vaak zeggen “Later als ik met pensioen ben dan ga ik dit of dat doen.” Ik vond dat toen al “speciaal”. Want waarom moet je gedurende jouw leven net je leven on hold zetten? Alsof dat even kan wachten?? Er zijn genoeg voorbeelden van mensen bij wie het leven hen inhaalde …


Een holistische aanpak


Da’s één van de redenen waarom ik 2,5 jaar geleden zelfstandig werd. Eerst in bijberoep en al vrij snel ben ik volledig gesprongen. Ergens brandde er een passie, maar mijn verhaal was verre van helder. Dat is gegroeid door te springen en voluit te gaan. ACTIE is beter dan perfectie, weet ik vandaag. En het pad ontvouwt zich wel degelijk door het te bewandelen. Zo leerde ik ondertussen heel wat boeiende mensen kennen en mocht ik al een mooi aantal ondernemers 1 op 1 begeleiden en coachen.

De mensen die bij mij komen zijn op zich allemaal verschillend, maar er is wel een rode draad. Op de één of andere manier zijn ze zichzelf gedurende te lange tijd uit het oog verloren. Dit gaat ten koste van hun zaak, gezondheid, gezin of familie. Ik hoef je niet te vertellen dat dit zeker niet hun drijfveer was om te beginnen met ondernemen. En ik ben ervan overtuigd dat het anders kan. Daarvoor moet je wel eerst heel goed weten wie je bent, wat je kan en vooral wat je wilt!


En net dat is exact mijn missie met Coachtree. Ondernemers helpen bij het behalen van hun doelstellingen door hen in eerste instantie bewust te maken van het feit dat zij zelf hun belangrijkste sleutel zijn. Jezelf goed voelen op fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel vlak, daar begint het mee. Een groter zelfbewustzijn en zelfkennis dankzij mijn focus op de mens achter de ondernemer en persoonlijke ontwikkeling zorgen ervoor dat je een bedrijf kan bouwen dat perfect past bij wie je bent. Ik vind het vooral belangrijk dat ik mijn coachees kan voeden op verschillende manieren.


Vaak ben je als ondernemer zelf je grootste bottleneck


Ik deed ook al een aantal freelance opdrachten in HR vooral op vlak van rekrutering en onboarding. In een organisatie vinden we het logisch dat we om de zoveel tijd een evaluatiegesprek inplannen met de medewerker. Wel, best zaakvoerder, hoeveel punten zou je jezelf geven in jouw onderneming? Waar scoor je goed? Waar gaat het wat minder? Daar geloof ik in. Zelfreflectie is wat jou als zaakvoerder draaiende houdt. Want nobody is perfect. Een coach of mentor met wie je een klik ervaart, kan hierin lifechanging zijn.


Wie denkt dat dit tijdverspilling is, toon ik graag het tegendeel. Je bent je eigen baas en dat is wellicht een bewuste keuze. Dan kan je maar beter maken dat je een goede baas bent. Zowel voor je klanten, medewerkers, leveranciers, maar in de eerste plaats puur voor jezelf. Want wie goed zorg draagt voor zichzelf, kan beter zorgen voor zijn omgeving. En loopt bovendien niet het risico zichzelf te verliezen in een leven dat niet dat van hem/haar is!


Vond je dit een interessant artikel? Laat het me zeker weten of deel het met jouw netwerk. Want iedereen kent wel iemand voor wie dit herkenbaar is.

Meer informatie over wie ik ben en wat ik doe, kan je vinden via mijn website www.coachtree.be.
Comments


bottom of page