• evy435

“Er is meer in de wereld dan ‘turnen’ alleen. Gezondheid in de algemene zin van het woord gaat bovenMet deze quote zal Simona Biles niet enkel de geschiedenis ingaan als de beste turnster van haar generatie, maar ook als rolmodel voor de sportwereld en voor zoveel mensen daarbuiten. Voor iemand die al talrijke mooie prestaties op haar palmares heeft staan, zal dit zeker niet de gemakkelijkste beslissing geweest zijn. Het is niet al goud dat blinkt, zo blijkt. Ook niet in de sportwereld.


Om haar woorden kracht bij te zetten, meldt de topgymnaste zich naast de Olympische meerkamp eveneens af voor de individuele allroundfinale. Het is in zulke situaties dat men zijn vriend en ‘vijand’ leert kennen. Zo zullen er altijd mensen zijn die aan de zijlijn staan te juichen bij de overwinning. Maar daartussen zitten er jammer genoeg ook mensen die je meteen afbreken als het wat minder gaat. Het is net op de momenten dat het minder gaat, dat het zo nodig is om mensen te hebben op wie je kan vertrouwen en bouwen. #coach


Zo vond ene Sporza-commentator het nodig om zich te laten ontvallen dat Biles op die manier “toch een beetje haar team in de steek liet” en dat “mentale problemen niet altijd een medisch probleem zijn.” Hij suggereerde ook dat sporters kunnen doen alsof ze psychische moeilijkheden ondervinden en dat die niet altijd objectief vast te stellen zijn. “Als ik geen zin heb, heb ik dan een mentaal probleem?”, klonk het onder meer.


Persoonlijk vind ik het extreem pijnlijk en misplaatst hoe deze commentator mentaal welzijn wegzet als “ze zal gewoon geen goesting hebben” of “ze laat haar team in de steek.” Helaas een uitspraak die nog niet tot het verleden behoort, zowel niet in de sportwereld als in de wereld ernaast. Want hoezeer het belang van mentaal welzijn als belangrijk onderdeel van de algemene gezondheid van mensen het afgelopen jaar in tal van media is verschenen, toch is er nog een lange weg te gaan alvorens het taboe van mentale gezondheid volledig doorbroken zal zijn.


“Daring to set boundaries is about having the courage to love ourselves even when we risk disappointing others.” – Brené Brown. Ik nam haar boek “De kracht van kwetsbaarheid” mee op vakantie en las het voor de tweede keer. Echt een aanrader. Eveneens haar Tedtalk voor mocht je deze nog niet gehoord of gezien hebben.

Hierbij de link: https://www.ted.com/talks/brene_brown_the_power_of_vulnerability?language=nl


Bovendien heeft ze ook een documentaire op Netflix. Yes, ik ben een absolute fan van Brené Brown haar onderzoek naar schaamte en kwetsbaarheid. Want daar draait het allemaal om, schaamte om niet goed genoeg te zijn. We willen erbij horen. We streven constant naar perfectie in alles.


Hate to break it to you, maar wie blijft streven naar perfectie is een vogel voor de kat. Perfectie is een illusie. Simona Biles bijvoorbeeld heeft het ook niet altijd perfect voor elkaar. Het is precies of de druk van de wereld ligt op haar schouders. Niet te onderschatten en dat mogen we als mens niet negeren. Gelukkig is zij goed omringd in haar entourage en steunen zij haar in deze moedige beslissing. Dat gun ik iedereen, ook mezelf in mijn leven en ondernemerschap. Omdat het leven nu eenmaal te kort is om je langdurig slecht of leeg te voelen en het gewoon belangrijk is om zoveel mogelijk plezier te hebben en te blijven hebben. Ook in je ondernemerschap!
Ik vergelijk ondernemen dan ook graag met topsport. Dag in dag uit sta je aan het roer van een bedrijf, jouw bedrijf. Daarnaast neem je vaak ook leiding over mensen en heb je bijgevolg een voorbeeldfunctie. Het vraagt dus bewustwording om doorheen al jouw verantwoordelijkheden grip te houden op de situatie en jezelf niet constant weg te cijferen.


Daarom ben ik ervan overtuigd dat jij als bedrijfsleider, die het verschil wil maken op lange termijn, beseft dat bewust omgaan met jouw stress en energie één van jouw belangrijkste competenties zal worden. Het is naast jouw expertise van groot belang om telkens het evenwicht te vinden tussen jouw klanten en medewerkers tevreden te stellen uit liefde voor je vak en anderzijds de financiële kant om een bedrijf draaiende te houden. Waar trek je de grens en hoe blijf je dicht bij jezelf?


Net daarom wil ik bedrijfsleiders en leidinggevenden meenemen in een krachtig en energiek verhaal. Als klankbord, spiegel, dynamische coach of sparringpartner. Zodat jij, beste ondernemer, versterkt wordt in jouw leiderschap en ten allen tijde het bos door de bomen blijft zien!


Nood aan een klankbord en vertrouwenspersoon om te kunnen groeien als mens in je ondernemerschap en leven? Boek je gratis kennismakingsgesprek met mij (live of online) via www.coachtree.be/contact en ik luister graag naar jouw verhaal. Tot binnenkort :)


Liefs,

Evy