top of page
  • Foto van schrijverevy435

“Elke les blijft zich herhalen, tot je de les hebt geleerd”


Dit is een spreuk uit een boek vol Chinese wijsheden en vind ik zo krachtig. Ik ben Sinoloog van opleiding en heb een voorliefde voor alles wat met taal en cultuur te maken heeft. Er is niks boeiender dan de authenticiteit ontdekken van een cultuur en haar mensen. De mensen vormen een cultuur, zo ook in bedrijven. De bedrijfscultuur staat of valt met de bedrijfsleider of de zaakvoerder want die staat aan de leiding en wordt verondersteld het voorbeeld te geven aan de mensen.


Ik ben zelf opgegroeid in een ondernemersgezin en kreeg gedrevenheid en volharding mee met de paplepel. Toen ik 5 jaar was, verloor ik mijn broer aan wiegendood. Volharden en werken was de manier om om te gaan met groot verdriet bij ons. Ik had trouwens nooit gedacht dat het net die ‘universiteit van het leven’ en niet de ‘universiteit van Leuven’ zou zijn, die me zou brengen naar wat ik vandaag doe.


Want om even terug te komen op de titel, ik heb naast heel veel studie en opgedane kennis eveneens een aantal relevante werkervaringen achter de rug. Zo werkte ik eerst in de financiële sector en nadien als rechterhand van een rasechte CEO in een KMO met 150 medewerkers. Hij gaf mij perspectief en groeimogelijkheden via uiteenlopende business gerelateerde opleidingen, maar ook door onze intensieve 1 op 1 samenwerking gedurende 4 jaar.


Die periode was achteraf gezien goud waard voor mij. Ik ontzorgde hem van alle administratie en vervelende rompslomp, maar bovenal ondersteunde ik hem in zijn bedrijfsvoering. Hij was van mening, als het brandt dan moet er geblust worden. Ik echter vond vooral preventie belangrijk, het hoeft echt niet te branden. Ik leerde er denken in mogelijkheden en oplossingen in plaats van in problemen.

Deze man heeft er onbewust voor gezorgd dat ik mijn goud kon ontdekken, namelijk sterke en drukbezette zelfstandigen en ondernemers bewust maken dat een klankbord inschakelen om eens bij te landen, ventileren en reflecteren hen meer tijd bespaart dan van het ene brandje naar het andere te vluchten. Dat ondernemen gaat over leiderschap nemen. In de eerste plaats over jezelf en zo ook in je bedrijf.“In de weerstand die je voelt, ligt jouw kans om te groeien”


Ondanks mijn gedrevenheid, enthousiasme en volharding, had ik ook een naïef kantje. Ik mag gerust zeggen dat de periode tussen mijn 20 en 30 jaar niet steeds een walk in the parc is geweest. Toen ik 21 jaar was verloor ik mijn grote liefde in een auto-ongeval. Ik zat toen in China voor mijn studies. Ik ben teruggekeerd en heb mij letterlijk op mijn studies gesmeten. Alweer was volharding en werken/studeren de oplossing. Kop in't zand steken en vluchten van mijn eigen verdriet, waardoor ik constant zoekende was.


Achteraf gezien leefde ik in die tijd als een spons. Ik wilde vooral zorgen voor anderen, hen redden. Hun belang stond steeds voorop. Ik was rechterhand van een CEO en voelde mij verantwoordelijk voor alles wat misging in het bedrijf. Maar ook als hij een mindere dag had, dan nam ik dat op mij. Ik voelde me verantwoordelijk voor het gedrag van andere mensen om mij heen. En zo gebeurde het, op den duur verloor ik mijzelf in al dat redden en spartelen. Alles wat fout liep, ervaarde ik als mijn schuld.


Het was niet enkel op mijn werk dat ik dat ervaarde, ook in mijn huwelijk. In 2018 ben ik gescheiden. Ik was toen 29 jaar. Een scheiding verplicht je om grondig naar jezelf te kijken. Wie ben ik? Wat kan ik? En vooral wat wil ik? Dat is een proces van pijn waar je door moet, anders heb je niks geleerd. Wat de omstandigheden ook zijn, want ik wou uit dat huwelijk. In dat jaar gaf ik ook mijn ontslag op mijn huidig werk. Ik was het kotsbeu om mij steeds verantwoordelijk te voelen voor het gedrag van anderen en hen te willen redden. Ik koos radicaal voor mijzelf.“Van spons naar spiegel “


Althans dat dacht ik toch. Ik zou Evy niet zijn als ik niet nog één keer dezelfde fout zou maken. Deze keer werd ik gekozen door iemand die mij persé wou als zijn persoonlijk assistent. Je zou het als een compliment kunnen beschouwen, maar zo zie ik dat niet. Alles is energie en mensen die zelf geen verantwoordelijkheid willen nemen voor hun gedrag en resultaten, kiezen bewust iemand die hierin meegaat. Alweer Evy als de spons van het bedrijf dus. Het stuk eigenwaarde dat ik nog had, is daar bijna verloren gegaan. En dat is niks om compassie mee te hebben, want ik heb mijzelf in zo een positie gewrongen. Door simpelweg niet in mijn waarde te gaan staan. Ik heb net op tijd ingegrepen en opnieuw zelf mijn ontslag gegeven. Eindelijk terug adem.


Toch ben ik elke mens die op mijn pad kwam enorm dankbaar voor al de lessen. Bij de geboorte van mijn zoon werd ik verplicht om een aantal maanden thuis te blijven. Geen cadeau voor een bezige bij als ik. In die periode begon het idee bij mij te borrelen om volledig zelfstandig te worden. Alles begint met een idee en er is nooit een slecht moment voor een goed idee, toch?


Ik wist sowieso dat ik iets wou doen met mensen, want ik ben graag bij de mensen. Wat mij te doen stond was nadenken over mijn missie en welke nood ik hiermee zou invullen. Zo kwam ik in 2019 in contact met coaching en persoonlijke ontwikkeling. Ik volgde mijn eerste cursus Integrale coaching. Wat ik daar leerde over mijzelf was een openbaring en smaakte naar meer. Er volgden nog tal van cursussen; van professionele coachingtechnieken, stress- & burnout coaching tot business management aan de Vlerick Business School.


Toegegeven, het is wel frappant dat ik van ‘de redder’ naar ‘coach’ ben gegaan. Ik ben daarvoor eerst zelf enorm moeten groeien en ik blijf dat doen. Door mijzelf te laten coachen word ik ook steeds bewuster van mijn eigen emoties, triggers en drijfveren, dus ook beter in mijn vak. Want als coach ben ik geen redder. Ik ga niet mee in de emoties van een ander, doorbreek de blabla en laat de mensen hun verantwoordelijkheid nemen door hen te doen ervaren dat zij zelfredzaam genoeg zijn. Wat niet wil zeggen dat ik ineens een kil persoon geworden ben, integendeel. Ik heb zelfliefde ontdekt en kan nu gewoon veel beter mijn grenzen aangeven en respecteren. Dat noem ik zelfzorg.


“Met Coachtree laat ik ondernemers floreren”


Vanuit mijn opvoeding en jarenlange ervaring als Personal Assistant in KMO's weet ik ...

dat je als bedrijfsleider genoeg weet waar je mee bezig bent en dat het je aan passie en gedrevenheid niet ontbreekt. Wel is het een oefening om doorheen al jouw verantwoordelijkheden grip te houden op de situatie en jezelf niet weg te cijferen.

Bedrijfsleiders die het verschil willen maken op lange termijn wensen een rechterhand om te sparren. Een klankbord om twijfels en onzekerheden, dromen en ambities te delen. Een dynamische coach die inzichten in hen naar boven brengt. ​Ik geloof sterk dat ik als onafhankelijke rechterhand hierin voor ondernemers een toegevoegde waarde kan bieden. Via een combinatie van life en business coaching op maat versterk ik jou in jouw leiderschap, daadkracht en focus zodat jij het bos door de bomen blijft zien en de vruchten plukt van al jouw inspanningen.


Op zoek naar de missing link in jouw ondernemerschap?

I am your woman!

コメント


bottom of page