• evy435

Neem jij vaak 'apen' over van anderen?Ik schets je even kort de situatie. Jij bent leidinggevende van een team. Je holt door de gang want je wilt even naar het toilet. Plots houdt een medewerker jou tegen en zegt: "We hebben een probleem." Jij gaat ervan uit dat je mee een oplossing moet uitwerken, maar je kunt ter plekke geen beslissing nemen. (Dat toiletbezoek kan daar voor iets tussen zitten natuurlijk. Over pipi pleasers zal ik eens een andere blog schrijven.) Dus je zegt: "Laat me er even over nadenken en ik kom er asap op terug."


Wat je zonet gedaan hebt, is toestemming gegeven aan jouw medewerker om een aap van hem terug te laten overspringen naar jouw schouder. Op die manier werk jij als leidinggevende voor jouw medewerker. Het punt is, neem genoeg apen (problemen) over van jouw team en je hebt geen tijd meer om je echte werk te doen. De mensen in jouw team stimuleren en begeleiden in het behalen van de bedrijfsresultaten, die jou opgelegd werden door je eigen manager.


Hoe voorkom je nu dat de apen op jouw schouder zich ophopen?


Onderzoek toont aan dat het belangrijk is om de mate waarin jouw medewerkers zelf initiatief nemen te stimuleren. Klinkt logisch toch? Hoe komt het dan dat managers of leidinggevenden meestal bijna geen tijd meer hebben, terwijl hun 'ondergeschikten' vaak geen werk meer hebben?


In het vervolg als een medewerker jou ad hoc een probleem aanreikt, verduidelijk dan meteen wat jij verwacht in deze situatie. Dit kan op verschillende manieren. Ik geef je er graag drie mee.


  1. Toon vertrouwen en laat hem/haar een mogelijke oplossing/actie aanbevelen en nadien, na jouw goedkeuring, te implementeren.

  2. Laat hem/haar actie ondernemen en u onmiddellijk informeren met resultaat.

  3. Steek zo nu en dan zelf uw hoofd eens binnen in zijn/haar kantoor of vraag het omgekeerde, dat hij of zij af en toe eens langskomt met een update. Op die manier kan jij nog altijd bijsturen waar nodig, maar geef je niet het gevoel dat jij onmisbaar bent.

Het voordeel van je medewerkers te stimuleren hun eigen "apen" op te lossen en dus initiatief te nemen, zorgt er niet alleen voor dat ze nieuwe vaardigheden verwerven, zo maak je ook tijd vrij om jouw eigen werk te doen. Lees: Happy boss, happy life :)


Stimuleren is niet hetzelfde als zeggen "Los het zelf op, het is jouw probleem." Via duidelijke afspraken en door te communiceren met elkaar laat je jouw team niet in de kou staan. Integendeel! Je gaat hen juist prikkelen door initiatief onder hen te stimuleren. Zij gaan zich meer gewaardeerd voelen dankzij jouw feedback. En last but not least, zij gaan jou ook meer aanzien en waardering schenken als hun leidinggevende. Meer dan dat je hen zou pleasen door hun "apen" over te nemen.


Vond je dit interessant? Wil je meer leren over coachend leidinggeven, feedback geven, verbindend communiceren op de werkvloer? Schrijf je dan nu in voor mijn Masterclass 'Maak jezelf en je team veerkrachtiger onder stress.' Deze gaat dit jaar nog door op 14/10 en 18/11. In deze masterclass neem ik jou mee op een inspirerende trip doorheen stressmanagement en het belang ervan op de werkvloer. Want als leidinggevende is het niet enkel belangrijk om je eigen stressoren aan te pakken, maar des te meer om die bij jouw medewerkers te herkennen en te kunnen aanpakken.


To handle stress in organizations, is what seperates the best leaders from te rest.