top of page
  • Foto van schrijverevy435

Bevlogen leiderschap begint bij de bevlogenheid van de leider zelf.

Dit klinkt voor de hand liggend, de praktijk toont ons echter nog vaak een ander beeld. Bevlogen mensen zijn energiek, enthousiast over het werk en echt trots op het bedrijf waarvoor zij werken.


Workaholics zijn niet meer van deze tijd, een tijd waarin bewustwording rond wie we zijn steeds belangrijker wordt. Een tijdsgeest waarin mensen naast loon en andere voordelen, vooral waarde en voldoening willen halen uit hun werk. Bovendien is vrije tijd en ontspanning in deze snel veranderende wereld een absolute must!


Het mentale welzijn van je medewerkers vraagt constante opvolging. Dat moet een automatisme zijn, zoals elke dag je tanden poetsen. De basis van alles is bewustwording en als bedrijfsleider letterlijk stilstaan bij waar je mee bezig bent, waar je naartoe gaat en wat je stress en energie geeft. En dit ook door vertalen naar de werkvloer waar je medewerkers operationeel zijn. Want merkwaardig genoeg staan bedrijfsleiders vaak genoeg stil als het om hun financiële aspecten en groeistrategie gaat, maar vergeten ze hierin het belangrijkste aspect, namelijk dat mentaal welzijn in de organisatie en groei van de organisatie hand in hand gaan.


Bedrijfsleiders die van de mentale veerkracht van zichzelf en hun medewerkers een prioriteit maken, zullen dit niet enkel merken op vlak van prestaties en daling van het absenteïsme op de werkvloer. Het is ook bewezen dat bedrijven waarvan medewerkers een betere balans ervaren tussen presteren en geluk op de werkvloer veel stabieler en succesvoller zijn.


En het begint allemaal bij als bedrijfsleider. Waarom? Heel simpel…medewerkers kijken voor dagelijkse leiding en inspiratie naar jou! Je hebt hierin nu eenmaal een voorbeeldfunctie en je kan geen bevlogen medewerkers verwachten als je zelf niet bevlogen bent. Bovendien is het een echte win-win, want jouw bevlogenheid werkt niet alleen aanstekelijk en motiverend, het is voor jezelf ook gewoon heerlijk om dagdagelijks krachtig en energiek in jouw rol te staan.


Wat zijn nu de eigenschappen van een bevlogen leider?


  1. Een bevlogen leider heeft helder wat het hogere doel is van de organisatie en houdt deze purpose van het bedrijf levend onder de medewerkers door er dagelijks enthousiast over te vertellen en te delen.

  2. Een bevlogen leider geeft een heldere richting aan zijn medewerkers met behoud van hun autonomie. Zo geef je vertrouwen en zorg je ervoor dat je medewerkers blijven nadenken over hoe zij maximaal kunnen bijdragen aan de organisatie.

  3. Een bevlogen leider coacht zijn medewerkers met het oog op hen nog beter te maken en stimuleert hen tot persoonlijke groei en de ontwikkeling van een groeimindset.

  4. Een bevlogen leider stelt uitdagende doelen en geeft ten gepaste tijde heldere feedback over de prestaties van de medewerkers, telkens gelinkt aan het hogere doel van de organisatie.

Geef toe, welke bedrijfsleider wil nu niet dat zijn medewerkers de extra mile gaan, vanuit een gezamenlijk hoger doel, in vertrouwen, met ruimte voor eigen invulling en met als resultaat meer focus, plezier en voldoening?


En hoe zit dat bij jou op vandaag met die bevlogenheid? Hoe is de balans tussen jouw energiegevers en stressbronnen? Ben je je bewust van welke dat zijn? Daar begint het immers mee.


Ik kan me voorstellen dat je het lastig vindt om hier op eigen houtje mee aan de slag te gaan. Als bedrijfsmentor begeleid ik jou naar bewustwording en effectief stil te staan bij je eigen functioneren als leider. Als klankbord creëer ik voor jou een veilig kader en wil ik diegene zijn die jou tot een nog betere ‘leider’ maakt.


Over een eerste gesprek hoef je niet te twijfelen. Dit is volledig vrijblijvend en mogelijks heb je er een nieuw enthousiast contact bij in jouw netwerk.


Bel me op 0468/14.94.44

Of mail naar evy@coachtree.be

Meer over mij vind je op mijn website www.coachtree.be


Op een bevlogen samenwerking!

bottom of page